Καταρράκτης

Καταρράκτης

Τι είναι - Πότε και πως παρουσιάζεται;

Ο καταρράκτης είναι η "θόλωση" του, υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθαρού φακού του οφθαλμού (εικ. 1,2). Η θόλωση αυτή οδηγεί σε αντίστοιχα θολή όραση, δεδομένου ότι το μάτι μέσω και του φακού εστιάζει με ευκρίνεια ότι βλέπει στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, στο βυθό του οφθαλμού.

εικ.1
εικ.2

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε ασθενείς άνω των 50 ετών και αποτελεί μία απόλυτα αναμενόμενη ηλικιακή εξέλιξη για το φακό με τον οποίο γεννιόμαστε και βλέπουμε. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις παθολογικού καταρράκτη, όπως για παράδειγμα:

  • σε διαβητικούς ασθενείς στους οποίους μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα ή
  • ως παρενέργεια φαρμάκων ή ακτινοβολίας ή ακόμη
  • και μετά από σοβαρό τραύμα του οφθαλμού.

 

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Η θόλωση αυτή σημαίνει πρακτικά ότι επιδεινώνεται σταδιακά η όρασή μας με συχνότερα προβλήματα:

  • τη μείωση της μακρινής μας κυρίως όρασης
  • το έντονο θάμβος στο φως
  • την αίσθηση ότι βλέπουμε λιγότερο «ζωηρά» και έντονα τα χρώματα
  • αλλά και τη μη φυσιολογική, για την ηλικία, συχνότερη αλλαγή των γυαλιών μας.

 

Πότε και πως αντιμετωπίζεται;

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, υπό τις κατάλληλες βέβαια προϋποθέσεις. Ο ασθενής μετά από συζήτηση με τον Οφθαλμίατρό του αποφασίζει την χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη γνωρίζοντας όμως ότι:

  • η μείωση της όρασης του σε συνδυασμό με τις ανάγκες του καθορίζουν την ανάγκη της επέμβασης αλλά και ότι
  • η θεωρία του «άστο να ωριμάσει» δεν ισχύει πλέον αφού οδηγεί σε πολύ σκληρούς και μη εύκολα αντιμετωπίσιμους καταρράκτες.

Εφόσον λοιπόν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην όρασή μας, ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται σχετικά νωρίς με τη μέθοδο της φακοθρυψίας.

 

Χειρουργείο Καταρράκτη / Φακοθρυψία

Είναι η αφαίρεση του καταρράκτη με τη σύγχρονη μέθοδο των υπερήχων. Ο θολωμένος φακός του οφθαλμού αφαιρείται με ανώδυνο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό πλέον τρόπο (εικ.3,4) και στη θέση του τοποθετούμε έναν ενδοφθάλμιο φακό υπολογισμένο στις ανάγκες του ασθενή μας (εικ.5). Ο ασθενής δεν παραμένει στην κλινική και η αποκατάσταση της όρασής του είναι σχετικά σύντομη, με την απαραίτητη βέβαια μετεγχειρητική θεραπεία και οδηγίες. 

εικ.3
εικ.4
εικ.5

Σπανιότατα σε περίπτωση υπερώριμου (πολύ σκληρού) καταρράκτη ο Οφθαλμίατρος μπορεί να προχωρήσει με την παλαιότερη μέθοδο, δηλαδή την εξωπεριφακική αφαίρεση του φακού ,που συνιστά αφαίρεση ολόκληρου του φακού - που δεν μπορεί να «θρυμματιστεί» - μέσω μεγαλύτερης τομής κερατοειδούς που απαιτεί όμως χρήση ραμμάτων. Η μέθοδος αυτή εμφανίζει μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών και χρόνο αποκατάστασης της όρασης.

Η έγκαιρη όμως όπως προαναφέραμε διάγνωση και αντιμετώπιση του καταρράκτη δίνει την δυνατότητα της σύγχρονης χειρουργικής μεθόδου (φακοθρυψία) με αποτέλεσμα ο ασθενής να αποφεύγει πιθανές επιπλοκές βελτιώνοντας σημαντικά την όρασή και την ποιότητα της ζωής του.

Digital content is courtesy of Prof.Oliver Findl www.findl.at
Digital content is courtesy of Alcon Iberia
Digital content: Credit to National Eye Institute, National Institutes of Health.