Διαθλαστική Χειρουργική

Διαθλαστική χειρουργική - Laser

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το μάτι μας λειτουργεί ως κάμερα που εστιάζει την εικόνα που βλέπει ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στις διαθλαστικές όμως ανωμαλίες εστιάζεται είτε μπροστά (ΜΥΩΠΙΑ), είτε πίσω (ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ) από τον αμφ/δή με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά. Οι επιλογές μας για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών στο παρελθόν ήταν ένα σωστό ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής. Σήμερα με τις διαθλαστικές επεμβάσεις εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής

Φυσιολογική λειτουργία οφθαλμού.

Η Διαθλαστική χειρουργική σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (Μυωπία, Υπερμετρωπία και Αστιγματισμός) διορθώνονται με άριστα αποτελέσματα στην πλειοψηφία τους ενώ παράλληλα οι πιθανές επιπλοκές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που εφαρμόζουμε σήμερα με ασφάλεια και ο ασθενής σε συννενόηση με τον Οφθαλμίατρό του μπορεί να δει ποια είναι η κατάλληλη για αυτόν. 

Φυσιολογική όραση
Όραση μυωπικού ασθενή

Ποιές είναι οι πιο συχνές;

PRK - Φωτοκερατεκτομή

Αφαιρούμε το επιθήλιο του κερατοειδούς και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το Laser με το οποίο αλλάζουμε την καμπυλότητα και άρα τη διαθλαστική του δύναμη, ανάλογα με το βαθμό που επιθυμούμε να διορθώσουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε προστατευτικό φακό επαφής για την επούλωση του πληγέντος επιθηλίου.

H PRK αποτελεί μία ασφαλέστατη μέθοδο αφαίρεσης της μυωπίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα.Η μέθοδος αυτή υπερέχει σε χαμηλές μυωπίες ενώ αποτελεί μονόδρομο σε περιπτώσεις οριακού πάχους κερατοειδούς. Μειονεκτεί όμως σημαντικά σε περιπτώσεις υπερμετρωπίας και αστιγματισμού ενώ απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης της όρασης.

 

LASIK - Laser in situ - Κερατοσμίλευση

Δημιουργούμε με femtosecond laser ένα λεπτό flap-κρημνό (πέταλο) κερατοειδούς κάτω από το οποίο eφαρμόζουμε το διαθλαστικό Laser. Η σχετικά νέα αυτή τεχνολογία σχηματίζοντας εξαιρετικά flaps μας επιτρέπει να έχουμε άριστα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές, σε σύγκριση με την παλαιότερη τεχνολογία των μικροκερατόμων. Ουσιαστικά το σχηματιζόμενο αυτό πέταλο με την κάλυψη στη συνέχεια της κεντρικής περιοχής προσφέρει ταχύτατη ανάρρωση ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να διορθώσουμε αξιόπιστα σημαντικές διαθλαστικές ανωμαλίες και ιδιαίτερα τις υπερμετρωπίες που ανέκαθεν αποτελούσαν ένα χειρουργικό διαθλαστικό πρόβλημα.

Η LASIK αποτελεί τη νεότερη και ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η μέθοδος αυτή υπερέχει σε περιπτώσεις υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού ενώ η ανώδυνη και ταχύτατη αποκατάσταση της όρασης την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή σε ασθενείς κάθε ηλικίας,που επιθυμούν γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητά τους. 

Τί γίνεται σε υψηλές αμετρωπίες;

Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλής αμετρωπίας και όπου η διόρθωση με laser δεν είναι εφικτή υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διορθωτικού ενδοφακού με ή χωρίς την αφαίρεση του ανθρώπινου κρυστάλλινου φακού (τεχνική που ακολουθούμε και στην αφαίρεση του καταρράκτη).

Σε μια τέτοια περίπτωση ο προεπιλεγμένος ενδοφακός διορθώνει τη διαθλαστική μας ανωμαλία και κάτω από προυποθέσεις - και σε μεγαλύτερους βέβαια ασθενείς - αντιμετωπίζει και την πρεσβυωπία μας.

Είμαι κατάλληλος για μία από τις 2 μεθόδους;

Αρκετοί ασθενείς επιθυμούν την διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας των οφθαλμών τους με Laser.H εφαρμογή όμως του Laser δεν είναι πάντοτε εφικτή για λόγους που αφορούν είτε στην ακαταλληλότητα του οφθαλμού,είτε στη γενικότερη συστηματική υγεία του ασθενούς. Όπως συμβαίνει σε κάθε είδους χειρουργική επέμβαση υπάρχουν και στη διαθλαστική χειρουργική αντενδείξεις που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του Laser.

Μία λεπτομερής εξέταση όμως από τον Οφθαλμίατρό μας με ένα καλό ‘ιστορικό’ αλλά και μία σειρά ειδικών εξετάσεων μας επιτρέπουν να δούμε εάν η γενική μας υγεία και ο οφθαλμός μας είναι κατάλληλοι για κάποια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής.Απαραίτητες προυποθέσεις μεταξύ άλλων θεωρούνται ο ασθενής να είναι άνω των 19 ετών, να εμφανίζει σταθερό βαθμό στη διαθλαστική του ανωμαλία τον τελευταίο χρόνο, χωρίς σημαντικά οφθαλμολογικά προβλήματα.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις αποτελούν σε κάθε περίπτωση μία άριστη λύση για την απομάκρυνση των διορθωτικών γυαλιών και βέβαια των φακών επαφής βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.Ο ασθενής μπορεί λοιπόν πλέον να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μυωπία,τον αστιγματισμό ή την υπερμετρωπία του, γνωρίζοντας με λεπτομέρεια την όλη διαδικασία προκειμένου να αποφύγει πιθανή ταλαιπωρία και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα επιπλοκών.

Digital content is courtesy of Prof.Oliver Findl www.findl.at
Digital content is courtesy of Alcon Iberia
Digital content: Credit to National Eye Institute, National Institutes of Health.