Αισθητική οφθαλμολογία

Αισθητική Οφθαλμολογία

Η Αισθητική Ιατρική αποτελεί μία ξεχωριστή εξειδίκευση της ιατρικής, που ασχολείται με τη βελτίωση της εμφάνισης και της ψυχοσωματικής υγείας του ασθενή. Στο πλαίσιο της εξειδίκευσής του στην αισθητική ιατρική, ο οφθαλμίατρος Γιώργος Παπαδέδες εκπαιδεύτηκε ιδαίτερα στη βελτίωση της εμφάνισης της περιοφθαλμικής περιοχής, με τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης και τη χρήση πλάσματος για την αντιμετώπιση βλαβών της περιοχής με ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Α. Βοτουλινική τοξίνη (εικ.1)

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) αποτέλεσε αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας του κ.Παπαδέδε στο μάστερ αισθητικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Καμερίνο και του Τορίνο της Ιταλίας.

εικ.1

Η συγκεκριμένη θεραπεία αποτελεί τη πλέον δημοφιλή αισθητική προσέγγιση αντιμετώπισης των ρυτίδων του ανώτερου προσώπου,με την περιοφθαλμική περιοχή και τις εκφράσεις της να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ασθενή μας. Συγκεκριμένα το μεσόφρυο, το μέτωπο και η γύρω από τον οφθαλμό περιοχή αποτελούν ένα σύνθετο σύστημα, με τη δράση των ανελκτήρων και καθελκτήρων μύων τους - και τις ρυτίδες που αυτοί προκαλούν- να καθορίζουν το πόσο νέοι ή κουρασμένοι εμφανιζόμαστε κατά τις εκφράσεις μας μετά τα 30 πρώτα χρόνια της ζωής μας. Οι συσπάσεις των μυών αυτών λοιπόν προκαλούν τις ενοχλητικές σε όλους ρυτίδες έκφρασης (εικ 2) και η παροδική τους παράλυση μέσω της χρήσης της βοτουλινικής τοξίνης αποτελεί τον πλέον ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης τους.

εικ.2

Tι πρέπει να γνωρίζω?

Οι ρυτίδες έκφρασης (δυναμικές) με το πέρασμα του χρόνου γίνονται μόνιμες και στατικές καθιστώντας την αντιμετώπισή τους δυσκολότερη και πιο σύνθετη. Η ανανέωση και η εικόνα φρεσκάδας είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν... Οσο νωρίτερα αντιμετωπίσουμε τις ατέλειες και τις ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπό μας - που μας στεναχωρούν και συχνά προδίδουν την ηλικία μας - τόσο το καλύτερο για το δέρμα μας και την ανταπόκριση στη θεραπεία!

Τα γκρουπ μυών που προαναφέραμε, δρούν κατά τη σύσπασή τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αποτελούν ένα σύστημα αντίθετων στη δράση τους μυών,που πρέπει να βρίσκονται στη κατάλληλη ισορροπία μετά τη θεραπεία για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι σοβαρές επιπλοκές της θεραπείας είναι σπάνιες,παροδικές και παρουσιάζονται συνήθως λόγω της μη ορθής εφαρμογής της. Η επιτυχημένη λοιπόν και συμμετρική παράλυση τους και άρα η αντίστοιχη αντιμετώπιση των ρυτίδων που προκαλούν προυποθέτουν άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της περιοχής.

Για μπότοξ λοιπόν της περιοφθαλμικής περιοχής ο ασθενής πρέπει πρωτίστως να εμπιστεύεται πάντοτε αντίστοιχα ειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς που γνωρίζουν άριστα την ανατομία και τη φυσιολογία της περιοχής, ωστε να αποφεύγει δυσάρεστες εκπλήξεις και επιπλοκές.

Β. Αντιμετώπιση βλαβών περιοφθάλμιας περιοχής με πλάσμα

Το πλάσμα είναι η τέταρτη κατάσταση της  ύλης, (μετά την στερεή, την υγρή και την αέρια).Μέσω του πλάσματος και της ασύρματης συσκευής που το παράγει (Plexr) εξαχνώνουμε τη περίσσεια δέρματος ή τις επιφανειακές βλάβες όπου χρειάζεται και τις μετατρέπουμε σε ατμό.

εικ.3

Η συσκευή Plexr (εικ3) χρησιμοποιεί ουσιαστικά ένα μικρό ηλεκτρικό τόξο (προσομοιάζοντας έναν μικρό κεραυνό) και εξαχνώνει πολύ αποτελεσματικά ΜΟΝΟ τις επιφανειακές βλάβες αποφεύγοντας τις δυσκολίες ή επιπλοκές των lasers. Aυτό μας επιτρέπει να παρέμβουμε αισθητικά σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς κίνδυνο επιπλοκής αφού οι περισσότερες εμφανείς βλάβες εντοπίζονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι περισσότερες εφαρμογές γίνονται με τη χρήση αναισθητικής αλοιφής τοπικά με τη διαδικασία να γίνεται ανώδυνα και σχετικά αναίμακτα για τον ασθενή μας. Μετεγχειρητικά η σωστή χρήση επουλωτικής αλοιφής εξασφαλίζει την πλήρη αποκατάσταση πάνω και γύρω απ τη περιοχή της βλάβης, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πρακτική ευκολία για τον ασθενή μας είναι ότι οι εφαρμογές του Plexr δεν γίνονται σε κλινική,αλλά στο ιατρείο γρήγορα,ανώδυνα και αναίμακτα.

Εφαρμογές

  • Βλεφαροπλαστική (σε δερματοχάλαση με μικρή αλλά εμφανή περίσσεια δέρματος)
  • Αφαίρεση ξανθελασμάτων (άριστο αποτέλεσμα με ή χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας)
  • Αφαίρεση όγκων και βλαβών βλεφάρου ή δέρματος (Θηλώματα,χαλάζια,υπερκερατώσεις κ.α με άριστη και γρήγορη επούλωση)
  • Αντιμετώπιση στατικών ρυτίδων ή ουλών προσώπου κ.α

Μη ξεχνάμε!

Οι εφαρμογές του plasma exeresis δεν έχουν ιδιαίτερες επιπλοκές ή αντενδείξεις. Υπάρχουν όμως αυστηρές οδηγίες μετεγχειρητικής θεραπείας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σύντομο χρόνο. Ο ασθενής επίσης πρέπει να εξετασθεί από τον ιατρό πριν την εφαρμογή (κι όχι απλά την ίδια μέρα),προκειμένου αφενός να αξιολογηθεί η ανάγκη εφαρμογής αλλά και να συζητηθούν τόσο οι καθημερινές του ανάγκες όσο και η ενασχόλησή του. Αμφότερα είναι σημαντικά για τη περίοδο της εφαρμογής και τον χρόνο αποθεραπείας.